Wings v1.40

Wings FAQ

Suomeksi / In Finnish

At startup, the game gives message "error: reset_dsp"

This means that sound card initialization failed.

Make sure you are not running some other program which uses sound card at the same time. That can cause problems in some cases.

Probably, though, it is a known technical problem. Wings is a DOS game, and it supports only old Sound Blaster hardware. All new sound cards are not 100%, if at all, compatible.

You can start the game from command line with

wings.exe -s0
and it will run without sounds.

In Windows you can also create a shortcut, and change its command line in the way.

I can get to the menu, but when I try to start the game I get error message "File not found"

Make sure you uncompressed the Wings packet correctly. It should have the following directory structure. ('wings' is the folder where you installed the game.)

wings\lev 
wings\ships 
wings\music 
Check settings of the program you used.

I installed the game correctly, and tried to start it without sounds, but it still doesn't work?

If you are using Windows 95/98/ME, it seems like you found a new bug. Congratulations, the game has already been tested for so long that it is quite rare. Nothing will be done about it any more, though.

If you are using Windows 2000, XP, or something newer, the problem is probably that new operating systems restrict direct use of hardware, and may not actually support DOS programs at all. I have not tried to find out the exact problems. Development of the game was finished before these operating systems were published.

Is there a network game?

No. You can play over a modem or a serial cable, but even with that there may be some problems. I would not recommend using much time with it if you can't get it to work right away.

Can I make new ships for the game?

There is a ship editor, but it was not originally meant to be published. It's not very refined, and there is no documentation. However, I was asked to make it available, and I did.

http://koti.mbnet.fi/~mvirpioj/wings/download/ship_make.zip

Short instructions, by Just Some Body:

You must have a picture in pcx-format, with the ship represented similarly as in the picture that comes with the shipmaker, in the same folder as the shipmaker. First you must specify the filename of the picture. Then you just enter the ship values. The numbers in parenthesis are values similar to those of the /\-form ship already in the game. Then specify the name of the ship and filename of the ship file. The ship file will be created to the same folder where the shipmaker is. Just move the ship file to the "ships" folder in the Wings directory, and it will appear in the game.

What's the deal with "januski.s3m"?

I have removed this music track from the game, as requested by the author. He had kindly allowed me to use this song for a long time, but due to some unfortunate incidents the credit was always given to a wrong person. The real creator and composer of this song is Juha Lehtioksa from Silentium. Click here to see his open letter (in Finnish).Peli antaa virheilmoituksen "error: reset_dsp"

Ilmoitus tarkoittaa että äänikortin alustus ei onnistunut.

Varmista että taustalla ei pyöri jokin toinen ohjelma joka varaa äänikortin omaan käyttöönsä.

Todennäköisesti kyseessä on kuitenkin tunnettu tekninen ongelma. Lyhyesti sanottuna vika on siinä että Wings ei ole Windows-peli. Vähän tarkemmin sanottuna se on DOS-peli, ja tukee vain tiettyä vanhaa äänikorttia (Sound Blaster) rautatasolla. Kaikki uudemmat eivät ole riittävän tarkasti yhteensopivia.

Voit käynnistää pelin komentoriviltä käskyllä

wings.exe -s0
jolloin peli käynnistyy ilman ääniä.

Windowsissa voit myös tehdä pelistä pikakuvakkeen, ja vaihtaa sen komentorin vastaavasti.

Pääsen valikoihin, mutta käynnistäessä peli antaa virheilmoituksen "File not found"

Luultavasti olet purkanut paketin niin että alihakemistoja ei luotu. Hakemistorakenteen pitäisi olla seuraava. ('wings' vastaa hakemistoa johon purit paketin.)

wings\lev 
wings\ships 
wings\music 
Tarkista käyttämäsi ohjelman asetukset.

Purin paketin oikein ja yritin käynnistää ilman ääniä, mutta peli ei silti toimi?

Jos käyttöjärjestelmäsi on Windows 95/98/ME, niin löysit ilmeisesti uuden bugin. Onnittelut, peli on ollut kenttätestauksessa niin pitkään että se on jo varsin harvinaista. Asialle ei kuitenkaan enää tehdä mitään.

Jos käyttöjärjestelmäsi on Windows 2000, XP, tai uudempi, kyse on todennäköisesti siitä että uudet käyttöjärjestelmät rajoittavat laitteiston suoraa käsittelyä, eivätkä välttämättä ylipäätänsä tue DOS-ohjelmia. En ole selvittänyt mitä ongelmat täsmällisesti ottaen ovat. Pelin kehitys lopetettiin ennen kyseisten käyttöjärjestelmien julkaisua.

Onko verkkopeliä?

Ei. Pelaaminen modeemin tai sarjakaapelin yli onnistuu periaatteessa, mutta siinä voi olla joitakin ongelmia. Jos se ei onnistu heti, en suosittele käyttämään asiaan paljon aikaa.

Voiko tehdä peliin omia aluksia?

Aluseditori on olemassa, mutta sitä ei alunperin tarkoitettu julkaistavaksi. Se ei ole kovin kehittynyt, eikä siihen ole dokumentaatiota. Laitoin sen kuitenkin pyynnöstä saataville.

http://koti.mbnet.fi/~mvirpioj/wings/download/ship_make.zip

Tässä lyhyet ohjeet, kirjoittanut Just Some Body:

Aluseditorin käyttö on melko helppoa. Tarvitaan vain pcx-muotoinen kuva sekä itse ohjelma. Kuvassa pitäisi olla alus samalla tavalla kuvattuna kuin paketin mukana tulevassa kuvassa. Kun käynnistää ohjelman, ensin täytyy määrittää tiedosto, jossa aluksen kuva on, ja sitten määrittää aluksen ominaisuuksien arvot. Kannattaa huomoida että suluissa olevat arvot ovat ilmeisesti samat kuin pelissä jo olevassa /\-muotoisessa aluksessa. Lopuksi täytyy määrittää aluksen nimi ja sen tiedoston nimi, johon se tallennetaan. Kuvan pitää olla ohjelman kanssa samassa kansiossa. Myöskin alus tallennetaan samaan kansioon missä ohjelma on. Aluksen pitäisi ilmestyä peliin kun sen siirtää ships-kansioon.

Kuka on "januski.s3m" -kappaleen säveltäjä, ja miksi se on poistettu?

Poistin kappaleen pelistä tekijän pyynnöstä. Hän ystävällisesti salli minun käyttää sitä varsin pitkään, mutta valitettavan tapahtumasarjan seurauksena se oli mukana väärällä nimellä. Kappaleen oikea tekijä on Juha Lehtioksa Silentium -yhtyeestä. Tässä hänen hänen kommenttinsa asiasta.